Ψυχοθεραπευτής-Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικης Ομαδικής Οικογενειακής Θεραπείας

Η φωτογραφία μου
Δύο είναι οι θεμελιώδεις τρόποι με τους οποίους υπάρχουμε στον κόσμο. -Η Λήθη της Ύπαρξης. -Συνειδητότητα της Ύπαρξης. Στην πρώτη είμαστε απορροφημένοι στην άσκοπη φλυαρία της καθημερινότητας Στην δεύτερη έχουμε μια μόνιμη συνείδηση του Υπάρχειν.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

 

Θύμιος Κούκιος

Ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής 

7 Νοεμβρίου 2021

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972906157
Mail: thimioskoukios78@yahoo.gr






 Θέσεις ζωής 



Με βάση τα ληφθέντα μηνύματα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ένα μικρό παιδί αναπτύσσει μια βασική θέση ζωής. Τις ονομάζουμε “υπαρξιακές θέσεις” επειδή επηρεάζουν τον τροπο που βλέπουμε την ύπαρξη μας και την ύπαρξη των άλλων. Υπάρχουν 4 βασικές θέσεις ζωής και αυτός είναι :

 Να νιώθουν εντάξει για τον εαυτό τους και εντάξει για τους άλλους. Αν τα πράματα πάνε καλά θα διατηρήσουν αυτή τη θέση καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής τους. Αυτό βοηθά στην διαμόρφωση της βάσης για ένα σενάριο υγιούς ζωής.

Να νιώθει εντάξει με τον εαυτό του και να πιστεύει ότι οι άλλοι δεν είναι εντάξει. Αν ένα άτομο αντιμετωπίζεται άσχημα η κακοποιείται, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεται αβοήθητο, ανίσχυρο και θυμωμένο και μπορεί να να οικοδομήσει τη ζωή του σ αυτήν την θυμωμένη θέση και να αποδεικνύει συνεχώς στον εαυτό του ότι οι άλλοι δεν είναι εντάξει. Αυτή η θέση συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης σε άλλους και καθιστά δύσκολο για το άτομο να διαμορφώσει και να διατηρήσει στενές φιλίες οι σχέσεις.

Να νιώθει ότι αυτός δεν είναι εντάξει, ενώ οι άλλοι είναι. Αν ένα άτομο δεν είναι καλά φροντισμένο και λαμβάνει μηνύματα που μειώνουν την αίσθηση της αυτοεκίμησής του μπορεί να μετακινηθεί σ αυτή τη θέση. Αφήνει το άτομο με δυσκολία να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του τόσο στον χώρο της εργασίας όσο και στην διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης και διαρκείας.

Να νιώθει ότι δεν είναι εντάξει με τον εαυτό του και ένα πιστεύει ότι ούτε οι άλλοι είναι εντάξει. Αυτή είναι η θέση της απόγνωσης. Σ αυτή τη θέση το άτομο δεν μπορεί να δει τίποτα καλό για το μέλλον και δυσκολεύεται να αντλήσει χαρά.

Είναι γεγονός πως υπάρχει ελπίδα αλλαγής, όταν αυτές οι εμπειρίες κατανοηθούν τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να ακούμε άτομα για πολλά χρόνια που βρίσκονται σε θεραπεία να αναγνωρίζουν μ έναν διανοητικό τροπο όλα τα κακά που βίωσαν αλλά η συναισθηματική τους κατάσταση και ο τρόπος που συνδέονται με τους άλλους στο σήμερα παραμένει δυσλειτουργικός.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι είμαστε γεννημένοι στη θέση του “Είμαι εντάξει, είσαι εντάξει” μπορούμε, αν αλλάξουμε μέσα από την θεραπευτική σχέση τις λανθασμένες μας πεποιθήσεις ακόμα κι αν τα γεγονότα της ζωής μας οδήγησαν να νιώσουμε και πιστέψουμε κάτι άλλο, μπορούμε να επιστρέψουμε σ αυτήν την αρχική σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Συντροφικότητα και αποχωρισμός  Η αυτό φροντίδα είναι ο πυρήνας της ωριμότητας. Τρύφων Ζαχαριάδης Τους άλλους τους τους έχουμε ανάγκη και ...